Kommende arrangementer 2023

11.-19. februar      En lille fernisering – Vandtårnet – Lokale kunstnere
9. marts                 Nordisk Gæstebud
13. november       Skumringstime på Bogene Bibliotek

 

Kommende arrangementer 2022

24. marts              Nordisk Gæstebud
4. maj                   Guidet tur til Glavendruplunden
17. august            Grillaften på Guldbjerg Planteskole
5. oktober             
Pilgrimsvandring inspireret af Jostein Gaarders bog ”Julemysteriet”
14. november   Skumringstime på Bogense Bibliotek kl. 19.

 

Indbydelser udsendes senere

Besøg på Gl. Estrup udskydes, og vi arbejder videre på en tur
til Gotland eller Tranetur til Hornborgasjön i 2023

 

Arrangementer 2021

7. september  Parkvandring på Gyldensteen Gods
10. august      Grillaften på Guldbjerg Planteskole.
Der er mulighed for at se lidt på planteskolen og haven, eller bare hyggeligt samvær ved bål/grillpladsen.

27. april ved Sandager Kirke Fortælling om grevskabet Gyldensteens 300 års historie.

Lokalforeningen Nordfyns 75 års jubilæum d. 31. januar 2020  program

Den 7. februar fylder Forening Nordens lokalafdeling 75. Det blev fejret med en reception på Bogense Rådhus den 31. januar. Fem af de nordiske flag vajede foran rådhuset.

Lokalformand Svend-Erik Errebo-Hansen bød velkommen med et historisk rids.
Dagens talere var Islands ambassadør Helga Hauksdóttir, Islands konsul, Lone Jørgensen, generalsekretær Peter Jon Larsen og hovedtaleren, MF Bertel Haarder. Gæster fra Vesturbyggd i Island og Svelvik i Norge og lokalforeninger nød arrangementet i et flot pyntet lokale med et lækkert traktement.

    Der var underholdning ved islandske
Bjarni Tryggvason

     Aftenens hovedtaler MF Bertel Haarder

   Helga Haugsdottir
   Islands ambassadør i Danmark

    Beate og Trond Muri
    Foreningen Norden i Svelvik, Norge

    Thorir Sveinsson
Foreningen Norden i Vesturbyggd, Island

Den nordiske ildsjæl Bertel Haarder, der skrev hymnen Dejlig er Norden, nævnte, at det nordiske samarbejde og Nordens stemme er vigtigere end nogensinde før. Han prikkede til politikere, nationalt og kommunalt, der i spareiver ofte glemmer, at Foreningen Norden, der foruden Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark omfatter Grønland, Færøerne, Ålandsøerne og Sydslesvig, kan åbne døre og giver hinanden utrolig meget.
Bertel Haarder mindede om, at Norden har en unik mulighed for samarbejde, udvikling, sociale og økonomiske gevinster med vores fælles sprog- og kulturkreds. Bekendtskabet udvikles via samvær, hvor vi besøger og bor hos hinanden, bliver dus med sprog, madvaner og kultur, og udmøntes i aftaler mellem regeringer og samarbejdsorganisationer.
          Kunstnere fra DANE gruppen
udstillede islandske motiver i byrådssalen.
  Organist Klaus Andersen underholder med
nordiske toner
Glæde og gode snakke på tværs af sprog prægede denne dag i Nordens tegn.
Foreningen Norden med 200 lokale medlemmer viste, at den er en levende, folkelig forening.Tekst: Leo Jensen

Dec. 2019: Skumringstime arrangement på Bogense Bibliotek.

                                                                                                                   Billeder ved Ulla Lunau

Igen i år var biblioteket fyldt til denne stem-ningsfyldte aften i stearinlysenes skær. Årets tema var Fest i Norden. Sognepræst Michael Hemmingsen læste op fra Babettes Gæstebud. Inge Lynggaard spillede til fællessangene og Michael viste billeder og fortalte om sin tur som orlogspræst på inspektionsskibet Væderen i farvandene rundt om Færøerne.

3. oktober 2019: Besøg hos TV2/FYN.

Program :
Kl. 19.00 Ankomst og velkomst
Kl. 19.30 Vi ser TV2/Fyns udsendelse på tv i kantinen og får en orientering om,
hvordan en nyhedsudsendelse bliver til.
Kl. 20.00 Rundvisning med start i studiet og orientering om TV2/FYN
Kl. 20.45 Kaffe, te og kage i kantinen
Kl. 21.30 Afslutning

Pris 75 kr. for medlemmer og 100 kr. for ikke medlemmer. Beløbet bedes indbetalt på konto 6860 1069450 når tilmelding er bekræftet.
Tilmelding senest den 24. september til errebo-hansen@stofanet.dk evt. tlf. 64812075.

6. – 8. september 2019:
Udstilling i Støberiet af Danegruppens billeder fra et besøg i Vesturbyggd i Island. Se plakat

Udstillingen havde omkring 300 besøgende, hvilket var meget mere end vi havde håbet på.
Den lille sal på Støberiet gav udstillingen en fin baggrund, som inspirerede til et pænt salg af de udstillede billeder.
Udstillingen var en god oplevelse for de besøgende, man fik tid til en snak om Norden. og det var måske årsagen til, af foreningen fik 5 nye medlemmer – velkommen.

Grillaften den 12. august 2019.

Igen en vellykket grillaften i Guldbjerg Planteskole.
56 medlemmer deltog i foreningens årlige grillfest. Dejlig mad med hjemmelavede salater og hjemmebagt kage ved Anne Marie. Fin stemning og god underholdning ved vores lokale troubadour, Villy Høj.

Bustur søndag den 26. maj 2019.

Vi besøger Fåborg Museum om formiddagen og Grubbe mølle om eftermiddagen.

Der er afgang fra Bogense – Medborgerhuset – kl. 09.00 og hjemkomst ca. kl. 16.00.

Vi holder undervejs i Svanninge Bakker og drikker kaffe/te til vores medbragte rundstykker. Klokken 11.15 får vi en fælles introduktion på ca. 30 minutter på Fåborg Museum og derefter er der tid til at gå rundt i museet på egen hånd. Klokken 12.45 kører vi ud til Grubbe Mølle, hvor vi indtager vores traditionelle stående taffel i det fri. Efter frokosten får vi rundvisning i både vind- og vandmøllen, der begge fungerer, som i gamle dage.

Grubbe Mølle

Nævnes første gang i 1508 som Suaning Mølle ved Horne Mølleå og med 2 vandhjul. Vandmøllen blev restaureret i 2017. Den er stadig i funktion, og der gruttes korn til gårdens køer. Vindmøllen er af hollandsk type. Den stod oprindeligt på Sjælland, men blev i 1892 købt og flyttet til Fyn. Møllen står i dag stort set med det samme mølleriinventar, som da den blev genopført i 1892 med 1 grubbekværn og 3 korn- kværne.

Faaborg Museum

Velkommen til en forunderlig verden af kunst. Faaborg museum er et sted med maleri, skulptur, arkitektur og møbelkunst. Museet er en arkitektonisk perle og faaborgstolen, der er skabt til museet, er et hovedværk inden for møbelkunsten.

Museet er en arkitektonisk perle og faaborgstolen, der er skabt til museet, er et hovedværk inden for møbelkunsten.

De mange gange, søjler, mosaikker og farver skaber tilsammen en særlig magi og er som et lille stykke af Sydeuropa, der er landet på Sydfyn. Museet byder på mange oplevelser og man glæder sig til at byde os velkomne til en forunderlig verden af kunst.

Søndag den 10. juni 2018: Den Geografiske Have i Kolding og Brødremenigheden i Christiansfelt.

Vi besøger den Geografiske Have i Kolding om formiddagen og Gråbrødremenigheden i Christiansfeld om eftermiddagen.
Der er afgang fra Bogense – medborgerhuset – kl. 9:00 og hjemkomst kl. ca. 17:00
Vi forventer ankomst i Kolding kl. 10:00. I havens cafeteria drikker vi kaffe til vore medbragte rundstykker. Klokken 10:00 er der rundvisning, som tager tiden til kl. 12:00. Derefter afgang mod Christiansfeld. Vi finder et passende sted, at indtage vores traditionelle stående taffel i det fri. Klokken 13:30 er der rundvisning i Christiansfeld. Det tager tiden til klokken 15:00, hvorefter der er mulighed for at besøge steder, der sælger honningkager. Klokken 15:45 sætter vi kursen mod Bogense med forventet ankomst klokken 17:00.
Prisen for hele arrangementet er 290,00 kr. for medlemmer og 340,00 kr. for ikke medlemmer.

Den Geografiske Have. Aksel Olsen, 1887-1982, dansk gartner og planteskoleejer. 

I 1917 grundlagde han planteskolen Brændkjærhøj i Kolding og udsendte året efter kataloger over et stort materiale, især stauder indført fra mange dele af verden, alle udsået og gennemprøvet under danske forhold. De mange planter fra forskellige verdensdele gav ham idéen til i 1925 at oprette en geografisk botanisk have, hvor planter fra samme hjemegn blev placeret under ensartede forhold. Det var starten på det vi i dag kender som Geografisk Have.

Kulturarv og have: Aksel Olsens Geografisk Have fortæller om fremmede egne både i scenografi og plantevalg. Haven er udformet således, at man skal pirres og sanse undervejs, at man oplever det tæt sluttede løv og de store åbne vidder, grotten og klippefremspringet, det labyrintiske rum og stejle, dramatiske slugter.

Gråbrødremenigheden i Christiansfeld.
Christiansfeld er den 4. juli 2015 blevet udnævnt til Verdensarv af UNESCO´s verdensarvskom
ite. I alt findes der nu 1028 verdensarvssteder i verden. Danmark har i alt 7 verdensarvssteder.
Christiansfelds grundlæggelse
Brødremenigheden tager sin begyndelse i 1415, da Jan Hus blev brændt som kætter i Konstanz på grund af sin kritik af den katolske kirkes misbrug af magt og teologi. I kølvandet af hans henrettelse og martyrdød opstod forskellige bevægelser. I 1457 skabte en af disse grupper en samfund i byen Kunwald i det nordlige Böhmen, nemlig gruppen “Unitas Fratrum” – der oversat betyder “Brødrenes fællesskab”. Men Brødremenigheden gik dog næsten til grunde, i forbindelse med religionskrigene, der rasede fra 1618-1648.


Brødremenigheden og dens ideer levede videre i spredte rester indtil 1722 hvor en lille gruppe mennesker begyndte at opføre en by i Sachsen i Tyskland på greve Nicolaus Ludvig von Zinzendorfs jorder. Den nye koloni fik navnet Herrnhut, der betyder “under Herrens varetægt” og samtidig “på vagt for herren”. Greve Nicolaus Ludvig von Zinzendorfs blev desuden den fornyede brødrekirkes overhoved.

20. april  2018: Besøg på Bogense Biogasanlæg.

35 interesserede personer deltog i besøget på Bogense Biogasanlæg. Det var en megen informativ aften, hvor vi både så og lugtede begyndelsesprodukterne. Slutproduktet var af mere luftformig karakter. Deltagerne fik en grundig forklaring af de komplicerede processer i produktionen.

31. maj 2017: Besøg på Gyldensteen Gods.

Nordfyns turistforening har fået en aftale i stand med Gyldensten Gods. Forening Nordens medlemmer var prøvebesøgende. Svend Erik og Ulla Lunau Rasmussen var guider. Ulla fortalte os om “Kongerækken” på Gyldensteen og fortalte blandt andet at Margrethe d. 1.  havde besøgt Gyldensten inden den fik navnet Gyldensteen. En spændende historie, også om stærke kvinder. Svend-Erik fortalte om parken og bygningerne. Efter rundgangen fik vi lejlighed til at smage på Gyldensteens produkter så som deres æblemost, cider og øl med hokkaido græskar.

       

Peter Bernstof bød os velkommen. Slottet set fra parksiden.

Ulla fortalte os om “Kongerækken” på Gyldensteen.

Søndag den 21. maj 2017: Heldagstur til Vestjylland

Turen blev afholdt som planlagt med ca. 40 deltagere. Første stop på turen var den traditionelle kop kaffe med rundstykker.

Derefter gik turen til Frello museet i Varde. Et imponerende bekendtskab med Frello´s finurlige billeder, der var så fyldte med detaljer, så vi i dagevis kunne studere mange af hans billeder. Noget ud over det sædvanlige.

Efter besøget og en vellykket rundvisningen gik turen videre til Filsø, hvor gør det selv frokosten blev serveret, blandt andet med den traditionelle torskerogn.

Da sulten var stillet fik vi en grundig orientering af Jens, den lokale DOF person, og også meget engageret i projekt Filsø, som ejes af Åge V. Jensens Naturfond.

Filsø er ikke så visibel som Gyldensten Strand, derfor måtte vi ud på en mindre vandretur på dæmningen, der skiller de to søer ad. Vi nåede dog ikke helt ud til fugletårnet, der ligger på den tidligere forhøjning, hvor der tidligere stor et stort korntørreri samt en svineproduktion.

Efter besøget gik turen igen i mod Bogense.

Kongernes Jelling, 2017

Arrangementet blev afholdt som planlagt med 30 deltagere. Vejret var med os, ikke for varmt og ikke for koldt. Turen til Jelling gik igennem Vejle Ådal (en tunneldal) samt flere mindre tunneldale, som alle er dannet i forbindelse med afsmeltningen af isen fra den sidste istid. Området er en kontrast til det relativt flade Nordfyn. Programmet for turen var et besøg på Kongernes Jelling, Kirstinelyst Naturrum på Randbøl Hede med afslutning ved Bindeballe Gamle Købmandsgård.

En vigtig del af foreningens
arrangementer er det sociale islæt. Her serveres der formid-dags kaffe ved Faarup sø.
DSC_0574
DSC_0584 Jelling stenen, der fortæller at Harald Blåtand gjorde Danmark kristen.
Gorm Den Gamle satte en runesten over dronning Tyra.
Vi blev delt i to grupper og fik en udendørs guidet tur i. Her den ene gruppe med deres meget fortæl-lende guide. DSC_0578
DSC_0580 En stilistisk udgave af den palisade,
som Harald Blåtand satte om de to
gravhøje.
Projektet omkring Jellingestenene er udarbejdet i samarbejde med kunstneren Ingvar Cronhammar.
Her fortælles der om bebyggelsen indenfor palisade området. Omridset af en bygning ses i fliserne. DSC_0579
DSC_0589 DSC_0588
Den velfortjente frokost spises i bragende solskin ved Kirstinelyst Naturcenter på Randbøl Hede         Jeg tror de fleste deltagere er
med på disse to frokostbilleder
Kirstinelyst Naturrum med tilhørende information om området. DSC_0538
DSC_0539 Turen gik videre til Bindeballe Gamle Købmandsgård.
Her afsluttes turen med kaffe og kringle, inden bussen igen kørte mod Bogense. DSC_0590
September 2016: Venskabsby besøg i Svelvik.

Fra den 1. til 4. september 2016 var Svelvik kommune i Norge vært for dette års venskabsby besøg. Der var ankomst og velkomst på rådhuset, hvor borgmester Andreas Muri bød velkommen. Efter velkomsten, som var sidst på dagen d.1. september, var der privat indkvartering. Aftenen tilbragte gæsterne sammen med værtsparret.

Fredag d. 2. september var der arrangeret besøg på Grunnane Naturreservat, som er et fladvandet område syd for Svelvik. Derefter gik turen til et fabriksbesøg på ”Jensens Madrasfabrik”, som producerer kvalitetsmadrasser hovedsagelig til det Vesteuropæiske marked plus andre mindre markeder. Fabrikken er en vigtig arbejdsplads for området.

dsc_0227-kopi    dsc_0229

Billedet herover: Borgmesteren til højre og kommunaldirektøren i midten før velkomsten naturreservatet.

Billedet til højre: Jensens madrasfabrik.

Fredag d. 2. september var der arrangeret besøg på Grunnane Naturreservat, som er et fladvandet område syd for Svelvik. Derefter gik turen til et fabriksbesøg på ”Jensens Madrasfabrik”, som producerer kvalitetsmadrasser hovedsagelig til det Vesteuropæiske marked plus andre mindre markeder. Fabrikken er en vigtig arbejdsplads for området.

Frokosten blev indtaget på et nærliggende gæstgiveri ”For Smagens Skyld”. Derefter gik turen til Fossekleiva, hvor der var information om en kunstudstilling med kunstnere fra venskabsbyerne. Fossekleiva indeholdt også en forhånd værende klæde- og plaidfabrik.

Fossekleiva, som nu er indrettet som museum og kunst bygning.

dsc_0237

Eftermiddagen blev afsluttet med et kulturel indslag idet vi besøgte Berger trækirke. For nogle år siden trængte Berger kirke til at blive malet, men i kommunekassen var der ikke penge til dette arbejde. En gruppe frivillige meldte sig og tilbød at male den, hvis kommunen betalte malingen. Det blev bevilget, og derfor står kirken nymalet i dag.

Berger Kirke udvendig og indvendig.

dsc_0241   dsc_0245

I Svelvik er der en tradition for at fremføre ”Svelvikspillet, Den gode sags dsc_0254tjeneste”, som er en musical med udgangspunkt i situationen i Svelvik under Napoleons krigen. Indholdet ændres fra år til år. Festspillet er et udendørs arrangement på havnefronten, med deltagelse af to til tre professionelle skuespillere også. Resten er lokale kræfter.

Svelvikspillet ender lykkeligt, de elskende får hinanden.

dsc_0254    dsc_0258

Lørdag d. 3. september var helliget kommunalpolitikken. Det overordnede emne var kommuneplanlægning, anvendelse af ”gæstebud”, som en ny metode for borger dialog. Kort fortalt er et ”gæstebud” en interesse gruppe, der behandler et af kommunen ønsket emne. Deltagerne er ikke fra kommunalbestyrelsen, men en personkreds, der har interesse i et specifikt emne. Deres resultat/anbefalinger/ønsker afleveres til kommunalbestyrelsen. Kommunen har haft stor succes med disse gæstebud. Desværre tillod tiden ikke at gå i detaljer med denne form for kommuneplanlægning. For vores politikere må det betragtes som en appetitvækker.

En kommunal ildsjæl fortæller om kommuneplanlægningen i Svelvik.

dsc_0267

Sidst på dagen var der et kort møde med arrangørerne af Svelvikspillet. Initiativet blev taget for at beskæftige sig med noget positivt i forbindelse med finanskrisen for ca. 8 år siden.

Lørdag aften var der festmiddag på restaurant Frithjof, som ligger midt i byen. I løbet af aftenen var der indlæg fra venskabsbyerne som er Nådendal i Finland, Vesturbyggd på Island, Vadstena i Sverige, Nordfyns kommune og Svelvik. Indslagene var såvel taler som af musikalsk art.

Her underholder Borgmesteren sammen med Svelvik borgerne.

dsc_0309

Søndag d. 4. september var hjemrejsedag med fællesspisning på Batteriøya, som er et forhåndværende forsvarsanlæg.

Svelvig ligger meget smukt ved Drammen fjorden. 

Her følger nogle billeder fra området.

dsc_0325 dsc_0313
dsc_0283 dsc_0290
dsc_0295

Deltagerne fra Nordfyns Kommune var politiker Kurt Christensen med hustru Joan, politiker Freddy Andersen med hustru Elisabeth og kulturkonsulent Lise Dilling-Hansen.

Tove og Per Sepstrup deltog som repræsentanter fra Forening Norden.

Stine Hein Kjærulff og Matine Bjørnsbo var repræsentanterne for ungdommen.

dsc_0319 dsc_0329

Der bliver ofte stillet det spørgsmål, hvad får vi ud af dette venskabsby besøg? Det afhænger i store træk af det enkelte menneske. Går man aktiv ind i det og forfølger de appetitvækkere, som serveres ved et sådan gensidigt besøg, får man utroligt meget ud af det.

Marts 2017: Tranetur til Vadstena.

Turen til Vadstena og Hornborgersøen blev gennemført med 15 deltagere. Vejret tilsmilede os med høj solskin og mange traner ved Hornborgersøen.

Vi ankom sent om eftermiddagen d. 26. marts og blev indkvarteret på højskolen i Vadstena. Aftensmaden blev indtaget på Jernbanemuseet, hvor Marianne og Steen – lokale venner – havde sørget for det kulinariske. steen berettede om historien bag museet.

Forening Nordens formand – Ingegerd Lindaræng – i Vadstena bød os velkommen. Ingegerd har tidligere været dramalærer på højskolen i Vadstena, derfor blev det også en speciel velkomst.

Mandagen bød på besøg i Birgitta klosteret og klosterkirken.

I forbindelse med rundvisningen fik vi den fantastiske historie om en stærk kvinde. I Maribo og Mariager er der også historiske data, som går tilbage til den hellige Birgitta. Om eftermiddagen viste stads arkitekten rundt i byen. Rundvisningen sluttede borgen bygget af Gustav Vasa som værn mod danskerne.
Frokosten mandag blev indtaget ved Tåkerne, som er et stort naturreservat lidt sydlig for Vadstena.v
Tirsdag morgen forlod vi Vadstena efter en “Nordisk aften” igen med islæt af Ingegerd og andre fra foreningen. Tirsdag spiste vi frokost ved Karlsborg, som er Sveriges reservehovedstad. I karlsborg befinder der sig et meget stort fæstningsanlæg. Vi fik en meget livagtig rundvisning med buller og brag. Herefter gik turen til Skara og Hornborgersøen. Turen blev kaldt en “tranetur” og forventningerne blev også indfriet. Der stod i følge de professionelle fugle tællere 15.600 traner plus et stort antal sangsvaner og gæs m.m. Om onsdagen blev der talt 13.100 traner.

Vi overnattede på Brunsbo Gæstgiveri, som tidligere havde været bispesæde for bispen i Skara. Onsdagen bød på besøg i Skara og Skara domkirke.


Torsdag morgen satte vi retning mod Danmark.

Oktober 2016: Vigelsø.
Lørdag d. 1. oktober var der 35 deltagere til vores tur til Vigelsø. Færgemanden måtte sejle tre gange for at få alle over. dsc_0356
dsc_0365 Vi havde naturvejleder Ole Runge med som guide. Ole har hans hjerte for Vigelsø, og har været med til at indrette bygningerne til naturskole. Væggene er også blevet dekoreret med nogle af hans gode malerier/tegninger af især fuglelivet på øen. Besøget på Vigelsø var begrænset til lørdagen, hvis ikke, havde vi stået der endnu. Oles viden om naturen på øen er ubegrænset, og som han siger: ” Jeg har jo levet af det”.
dsc_0362 dsc_0368
Et kik ud over den sydlige del af øen med et fladvandet område. Der lå mange ænder, vi så og hørte den store regnspurve, kobbersneppe, ryler, hejre og gæs. Ole øser fortsat af sin viden. dsc_0367
Efter godt tre timer, og mætte af indtryk, vender vi næsen hjemefter. Vi var nogle stykker, der ikke havde set nok. Jeg tror vi til næste år, når fuglemængden er på sit højeste pakker rygsækken med kaffe og kikkert. dsc_0370
Grillaften 2016.

Traditionen tro blev der igen holdt grillaften i haven til Guldbjerg Planteskole. Deltagerantallet var rekord stort, idet der deltog 60 medlemmer. Der blev serveret flankesteak og pølser, som helst skulle være godt stegte og flækket.

Vores formand byder velkommen.
Der lyttes koncentreret til velkomsten
DSC_0230
DSC_0235 DSC_0231
Der hyggesnakkes eller lyttes?
Et kvindeligt udsnit af gæsterne.
DSC_0232
DSC_0226 DSC_0236
Før gæsterne kom! Efter gæsternes ankomst.
Hvad har vores formand gang i? DSC_0234

 Dec. 2016: Skumringstime arrangement på Bogense Bibliotek.

Igen fuldt hus og glædeligt, at i år havde folk meldt tilbage at de ikke kom, så andre på venteliste kunne deltage. Temaer “øer i Norden” passede fint til en færøaften, hvor vi så billeder, hørte færøsk musik, smagte tørfisk og lidt færøsk øl. Nogle prøvede også kædedans. En fin aften.


December 2016: Adventstur til Værkstedsgalleriet.

På få dage var de 30 pladser optaget. Og vi fik en rigtig god eftermiddag sammen med Karen og Allan Bo. Begge spændende fortællere, og vi kunne virkelig mærke, at de brænder for deres arbejde. I Vikingehallen fik vi kaffe og kage mens vi så billeder af række spændende kunstværker fra Allan.

Karen og Allan Bo byder velkommen